Follow Us @soratemplates

marți, 23 octombrie 2018

Cum sa conduci prudent in zona de munte

Condusul in zona de munte poate fi o experienta extraordinara, dar poate fi si obositoare si poate provoca o uzura suplimentara vehiculului. Iata cateva sfaturi testate care iti pot face experienta mai usoara si mai placuta.
1. Asigura-te ca franele, stergatoarele de parbriz, sistemul de dezaburire, incalzitorul si sistemele de evacuare sunt in stare buna.
Asigura-te ca lichidele de frana si de transmisie sunt umplute si ca au fost modificate in intervalul recomandat pentru vehiculul tau. Lichidul de frana, pe masura ce imbatraneste, preia umiditatea si contaminantii care scad nivelul de fierbere. Utilizarea frecventa a franei poate supraincalzi lichidul si poti pierde eficienta de franare cand este cel mai necesar. Verifica, de asemenea, suprafata de rulare a anvelopelor si asigura-te ca acestea sunt umflate corespunzator. Daca vrei sa pleci la drum cu o masina de la o firma de inchirieri auto, asigura-te ca beneficiezi de un autovehicul bun pentru zonele de munte .
2. Nu cobori pe un drum de munte mai repede decat poti urca.
Nu utiliza franele pentru a-ti mentine viteza de coborare. Singura data cand trebuie sa apesi pe pedala de frana este cand trebuie sa incetinesti in timp ce treci la o treapta inferioara.
3. In cazul unor zone abrupte, schimba la o treapta inferioara, urmareste indicatorul de temperatura al autovehiculului si opreste aerul conditionat daca acesta incepe sa supraincalzeasca.
Daca este nevoie sa racesti motorul, gaseste un loc unde poti opri in siguranta, parcheaza si mentine masina in repaus. Nu opri motorul si nu scoate niciodata capacul fierbinte al radiatorului. O modalitate mai rapida de racire a unui motor este de a activa incalzitorul, dar, de obicei, aceasta optiune este un pic neplacuta pentru sofer.
4. Daca alegi sa explorezi drumurile nepavate, urmeaza aceste trei reguli.
In primul rand, verifica conditiile meteorologice si rutiere locale care iti pot afecta condusul. In al doilea rand, suprafetele neasfaltate ofera o tractiune semnificativ mai redusa, astfel incat trebuie sa incetinesti si sa iei curbele pe un arc mai larg decat o faci pe dumurile asfaltate. In al treilea rand, spune cuiva unde mergi si in cat timp ar trebui sa te intorci.
5. Intotdeauna trebuie sa ai apa potabila la indemana si nu uita sa bei lichide pe parcursul zilei.
La altitudini mai mari, hidratarea insuficienta poate duce la aparitia simptomelor de boala de altitudine. Chiar daca sunt usoare, ele iti pot afecta vigilenta.
6. In cazul in care conditiile meteorologice se schimba in ceata, ploaie, vant sau zapada, incetineste si fii mult mai atent.
Daca alti soferi par sa se grabeasca, lasa-i sa treaca - poate fi o urgenta. Daca pleci la drum pe timp de iarna, trebuie sa adaugi solvent special la rezervorul de spalare a parbrizului pentru a impiedica inghetarea. Este o idee buna sa ai la tine lanturi, razuitoare de gheata, o matura mica, o lanterna, un prosop de mana si o lopata mica, in cazul in care trebuie sa dai zapada din jurul rotilor. De asemenea, este important sa ai rezervorul de combustibil plin. In unele zone montane, poti merge pana la 100 de km sau mai mult pana gasesti o benzinarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu